τι προκαλεί στο σώμα σου ένα τσιγάρο κάθε μέρα

© Νόμιζες πως υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος? Λάθος. Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα ακόμη και ένα τσιγάρο/ημέρα αυξάνει κατά περίπου 50% τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και κατά 30% για εγκεφαλικό.

Μάλιστα, η μελέτη εκτιμά, πως ο κίνδυνος από το ένα τσιγάρο ημερησίως είναι μεγαλύτερος από όσο είχε εκτιμηθεί έως τώρα και -ούτε λίγο, ούτε πολύ- ισοδυναμεί με το κάπνισμα 10 τσιγάρων το 24ωρο.

Πώς κόβεται το τσιγάρο στα σίγουρα

Ο καθηγητής επιδημιολογίας και ιατρικής στατιστικής του Ινστιτούτου Καρκίνου του UCL Allan Hackshaw και η ομάδα του έκαναν τη σχετική έρευνα, που μάλιστα δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, μελετώντας και αναλύοντας τα ευρήματα 141 ερευνών της περιόδου 1946-2015, ενώ υπολόγισαν τον κίνδυνο από το κάπνισμα ενός, πέντε ή είκοσι τσιγάρων.

Ένα από τα συμπεράσματά τους ήταν πως οι άντρες που καπνίζουν ένα τσιγάρο τη μέρα κινδυνεύουν περισσότερο κατά 46% για καρδιοπάθεια και 41% για εγκεφαλικό. Όσον αφορά τις γυναίκες, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 31% και 34%, σε σχέση με τον κίνδυνο από το κάπνισμα 20 τσιγάρων. Σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν καθόλου, το κάπνισμα ενός τσιγάρου αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες (119%) από ό,τι στους άνδρες (74%).

Η μελέτη αυτή έρχεται να αμφισβητήσει επιστημονικά την αντίληψη που υπήρχε -ακόμη και σε εκπροσώπους του ιατρικού κλάδου- πως το κάπνισμα λίγων μόνο τσιγάρων εμπεριέχει ελάχιστο ή και καθόλου κίνδυνο.

 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κόψεις το κάπνισμα

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τονίζουν πως πρέπει να κόψεις εντελώς το τσιγάρο αν επιθυμείς να μειώσεις σημαντικά τους κινδύνους για την υγεία σου, υπογραμμίζοντας πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου δεν είναι ο καρκίνος αλλά οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που είναι η αιτία για τους μισούς θανάτους (ποσοστό 48%) μεταξύ των καπνιστών.

Παρέχεται από: Attica Publications/

Askmen.gr
Πωλίνα Φράγκου
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: