Δείτε σε Εικόνες Πόση Ζάχαρη Περιέχουν τα Τρόφιμα που Καταναλώνουμε Καθημερινά
 
 
Κοινοποιήστε στο Facebook
 
 
 
 

Αποφεύγετε τα γλυκά; Δεν βάζετε ζάχαρη στον καφέ σας; Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταναλώνετε ζάχαρη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όχι, κανείς δεν σας την βάζει κρυφά στον καφέ σας ή στο φαγητό σας την ώρα που δεν κοιτάζετε, αλλά βρίσκεται στα τρόφιμα που καταναλώνετε καθημερινά. Για την ακρίβεια είναι ξεκάθαρα γραμμένο στις ετικέτες των τροφίμων.

Την στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η κατανάλωση της ζάχαρης πρέπει να είναι το 10% της καθημερινής του διατροφής, κάτι που μεταφράζεται σε 50 γραμμάρια ή 12 κουταλιές τους γλυκού ζάχαρη για ενήλικες, τα κρούσματα παιδικού διαβήτη καιπαιδικής παχυσαρκίας αυξάνονται συνεχώς. Η μείωση της ζάχαρηςαφορά τις επεξεργασμένης μορφής ζάχαρη, τη γλυκόζη, τη φρουκτόζη, τη σουκρόζη και όλα τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται σε φαγητά και αναψυκτικά και όχι τη φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με την ζάχαρη είναι το γεγονός ότι λειτουργεί εθιστικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη ενεργοποιεί το σημείο του εγκεφάλου που συνδέεται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και ο εγκέφαλος με τις ναρκωτικές ουσίες. Όσο περισσότερη ζάχαρη υπάρχει σε κάποιο τρόφιμο, τόσο περισσότερο το αποζητούμε, ενώ επιστήμονες έχουν τονίσει ότι η ζάχαρη είναι το ίδιο επικίνδυνη με το τσιγάρο και το αλκοόλ.

Εμείς προσπαθήσαμε να εξετάσουμε πόση ζάχαρη περιέχουν μερικά από τα τρόφιμαπου καταναλώνουμε καθημερινά και πολλοί είναι εκείνοι που τα θεωρούν άκακα. Αναψυκτικά, μπισκότα δημητριακών, παιδικοί χυμοί, παγωμένο τσάι και ο παραδοσιακός χαλβάς μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Επειδή, λοιπόν, μία εικόνα είναι πάντοτε πιο δυνατή από τα γράμματα και τους αριθμούς στο πίσω μέρος της συσκευασίας, οι παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζουν πόση ζάχαρη ακριβώς περιέχουν τα τρόφιμα αυτά.

Ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα ζάχαρης

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης πρέπει να είναι 50 γραμμάρια.

Δύο παιδικοί χυμοί (500 ml)

Δύο παιδικοί χυμοί φρούτων περιέχουν συνολικά 50 γραμμάρια ζάχαρης.

Ένας παιδικός χυμός (250ml)

Περιέχει 25 γραμμάρια ζάχαρη.

Πηγή
Advertisements